Mitä tehdä kun koira pelkää?

Mitä tehdä kun koira pelkää?

Pitkän ja menestyksekkään jalostusprosessin seurauksena ihminen muokkasi sudesta itselleen uskollisen ystävän. Silti koiraakin ohjaavat yhä alkukantaiset vaistot, joista yksi on pelko. Lajin säilymisen kannalta tärkeät varovaisuus ja nopeat refleksit vaikuttavat yhä sen käytökseen ja toisinaan koira pelkää. Sen temperamentista riippuen pelokkuus voi ilmetä joko aggressiivisesti (murina, haukkuminen ja jopa hyökkääminen) tai passiivisemmin (se voi yrittää piiloutua, jähmettyy paikoilleen, pissaa alleen, jne.)

Jos koiran lähisuvussa on pelkotaipumusta, saattaa se periytyä. Suurempi merkitys on kuitenkin pentuajalla. Pennulla on ”herkkyyskaudeksi” kutsuttu aika, jota se elää viisiviikkoisesta kaksitoistaviikkoiseksi. Tuona aikana on erityisen tärkeää, että pentu kohtaa mahdollisimman monia normaalielämän ärsykkeitä. Sellaisia ovat esimerkiksi liikenne, autokyydit, meteli, muut eläimet ja toiset ihmiset. Kun pentu oppii, että se selviää tilanteista turvallisesti, se huomaa ettei pelkoonkaan ole syytä.

Miten auttaa pelokasta koiraa?

Sinun suhtautumisesti tilanteeseen on koiralle varmin merkki siitä, onko sen pelko aiheellinen. Olemalla rauhallinen ja tyyni näytät myös koiralle, ettei vaaraa ole. Fiksuinta on jättää koiran reagointi vaille huomiota: älä koskaan rankaise koiraa pelokkuudesta, mutta älä myöskään lohduttele sitä tai nosta sitä syliin. Lohduttelu saattaa viestiä koirallesi, että se toimi oikein ja että pelkoon todella oli aihetta.

Jos koiran pelot kasvavat suoranaiseksi kammoksi, voit olla yhteydessä ammattilaiseen. Ammattimainen koiran kouluttaja osaa luoda harjoitusohjelman, jolla koira voidaan poisherkistää pelosta. Prosessi on pitkä ja etenee verkkaisesti, mutta parhaassa tapauksessa koirasi saa jälleen pelosta vapaan elämän.

Comments

Related Post