Kissan kuntokuuri: liikuntavinkit kissallesi

Kissan kuntokuuri: liikuntavinkit kissallesi

Kissat rakastavat loikoilua ja nukkuvatkin suurimman osan päivästä. Aivan kuin ihmisilläkin, myös kissoilla liikkumattomuus muodostaa kuitenkin terveysriskejä. Säännöllisellä liikunnalla kissa pysyy onnellisena ja terveenä pidempään. Päivittäiset virikkeet parantavat kissan muistia, kohottavat sen mielialaa, vähentävät stressiä ja parantavat unen laatua. Saalistus, raapiminen ja leikit ovat osa kissan lajityypillistä käyttäytymistä ja virikkeettömyys näkyykin usein kissoilla ongelmakäyttäytymisenä kuten huonekalujen raapimisena. Kokosimme muutamia vinkkejä, joilla aloittaa kissan kuntokuuri.

Kissan treeniohjelma on helppo rakentaa osaksi päivittäisiä leikkihetkiä ja hyödyntäen kotoa jo löytyviä esineitä ja leluja. Seuraavassa muutamia niksejä, joilla pääset alkuun.

Älypelit

Aktivointipallo, herkkulabyrintti ja muut älypelit tarjoavat kissalle paljon puuhaa ja mahdollisuuksia kehittää taitoja ja älykkyyttä. Palkkiona odottava herkku motivoi kissaa jatkamaan tehtävän parissa ja tarjoaa älyllistä haastetta, jonka parissa kissan aika kuluu nopeasti. Näppärimmät rakentavat älypelit itse, mutta niitä löytyy myös eläinkaupoista ja verkosta.

Paperipussit ja pahvilaatikot

Kissojen rakkaus pahvilaatikoihin on yleisesti tiedossa ja niitä on helppo hankkia. Monet kaupat tarjoavat pahvilaatikkoja ilmaiseksi niitä kysyville. Laatikon tai paperipussin jättäminen esille aktivoi ja inspiroi kissaa itse leikkimään. Samaa voi koittaa myös lankakerien tai muiden rapisevien materiaalien avulla.

Kissanminttu

Kissanminttu on kasvi, joka sisältää vitamiineja, mineraaleja ja eteerisiä öljyjä. Kissa on sille erityisen herkkä ja haistelee ja pureskelee mielellään kissanmintun lehtiä. Kissanminttu tarjoaa kissalle jopa huumaavan hyviä aistimuksia ja voi ehkäistä kissan kiinnostumisen kodin muista kasveista. (Silti, myrkyllisten kasvien pitäminen kissan ulottuvilla ei ole hyvä idea.).

Kiipeilypuu

Luonnossa liikkuvat kissat raapivat kynsiään puuhun, venyttelevät sitä vasten ja kiipeilevät sen oksille. Sisäkissoille saman asian ajaa kiipeilypuu, jonka näppäräkätinen rakentaa itse. Kiipeily- tai raapimapuu myös estää kissaa raapimasta huonekaluja tai mattoja.

Temppukoulu

Koirien tapaan myös kissoille voi opettaa temppuja tai tehtäviä. Sellainen voisi olla vaikkapa paperipallon noutaminen, sillä kissa nauttii rapisevan paperipallon jahtaamisesta ja sen kanssa leikkimisestä. Herkut ovat usein tehokas motivaattori, mutta pidä huoli ettei kissasi saa niistä liikaa kaloreita.

Ulkoilu

Myönnetään, että kaikille kissoille tämä ei koskaan ole mahdollisuus. Jotkut kissat vastustavat valjaita tai talutushihnaa viimeiseen saakka eikä kissaa tule pakottaa niiden käyttöön. Toisinaan, ja varsinkin pentuna, kissa kuitenkin oppii yhdistämään talutushihnan ulkoiluhetkiin, jolloin se oppii ainakin sietämään sen olemassaolon. Raikkaassa ulkoilmassa oleillessaan kissa saa paljon henkisiä ja fyysisiä virikkeitä. Parhaassa tapauksessa se löytää lenkkipolulta jopa kissakaverin!

Yhteiset leikkihetket

Kissat ovat itsenäisiä sieluja, mutta ne innostuvat leikeistä herkemmin kun niillä on seuraa. Ota käyttöön lankakerät, pallot, paperitollot, jahtaamislelut ja muut kehittämäsi leikkikalut. Yhteiset, päivittäiset leikkihetket kissasi kanssa vahvistavat suhdettanne ja pitävät kissasi kunnossa!

P.S. Huomaathan kaikessa leikkiessä tarkistaa, etteivät lelut sisällä niin pieniä osia, että kissa voisi vahingossa nielaista ne.

Comments

Related Post