7 myyttiä koirien käyttäytymisestä

7 myyttiä koirien käyttäytymisestä

Koirien käyttäytyminen on aihe, josta on olemassa paljon paitsi tietoa, myös mutu-tuntumaa. Joskus ”vanhojen viisauksien” uskominen voi kuitenkin johtaa harhateille. Listasimme ja kyseenalaistimme seitsemän suosittua myyttiä.

Vanha koira ei opi uusia temppuja

Jos vanhaa sanontaa on uskominen, vanhan koiran opettaminen ei maksa vaivaa. Todellisuudessa koira voi kuitenkin oppia uusia taitoja koko ikänsä niin kauan kuin sen henkiset ja fyysiset kyvyt siihen yltävät. Esimerkiksi koira, jota ei pienenä opetettu sisäsiistiksi, voi oppia sen vanhanakin. (Tämä rohkaisuksi esimerkiksi löytökoiran adoptointia harkitseville!) Myös peruskäskyt koira voi oppia vielä vanhanakin.

Kyyristelevää koiraa on kohdeltu kaltoin

Koiran kyyristelevä asento ei suinkaan aina kerro siitä, miten sitä on kohdeltu. Ihmisten välttely saattaa johtua siitäkin, ettei koira ole kunnolla tottunut ihmisten läheisyyteen. Voi myös olla, että sen ensimmäiset ihmiskontaktit olivat huonoja ja lannistavia. Kaikki koirat eivät myöskään yksinkertaisesti pidä siitä, että niitä lähestytään. Siksi on tärkeää antaa koiralle mahdollisuus havaita lähestyvä ihminen hyvissä ajoin ja lähestyä koiraa sen omalta tasolta. Silloin koira voi itse lähestyä vierasta omassa tahdissaan.

Kaikki koirat viihtyvät lajitovereidensa seurassa

Koira on laumaeläin, mutta aivan kuten ihminenkin, on yksilöllinen seurankaipuussaan. Toiset koirat ovat sosiaalisia ja ystävällisempiä, toiset vetäytyvämpiä. Jotkut koirista yksinkertaisesti viihtyvät parhaiten itsekseen tai rakkaan ihmisensä seurassa rauhallisella päiväkävelyllä. Toiset yksilöt taas ovat onnellisimmillaan kirmatessaan koirapuistossa lajitovereidensa kanssa.

Ruokapalkinto opettaa tottelemaan vain herkkujen toivossa

Jos koiran motivointi herkkupaloilla huolestuttaa, palkinnon ei suinkaan tarvitse olla mitään syötävää. Koiran on aivan yhtä onnessaan esimerkiksi rapsutuksesta, taputuksesta tai leikkihetkestä. Myös lempilelun antaminen koiralle hyvin suoritetun tehtävän päätteeksi sopii koiralle vallan mainiosti. Myös naksuttimen avulla voi vahvistaa haluttua toimintatapaa. Toinen vaihtoehto on muuttaa palkitsemistapaa niin, ettei koira ehdi tottua tiettyyn palkintoon. Se pitää koiran myös motivoituneena oppimaan!

Jos koira ei kuuntele sinua, se yrittää olla pomo

Koiran tottelemattomuus tai kuuntelemattomuus ei aina ole merkki valtataistelusta. Koira ei uhmaa paikkaasi lauman johtajana, vaikka ei tekisikään aina kuten käsket. Monissa tapauksissa syy voi olla paljon viattomampi. Koira ei ehkä esimerkiksi ymmärrä, mitä haluat sen tekevän. Sanalliset käskyt voivat olla koiralle hankalia, joten käsimerkkien lisääminen käskyyn voi auttaa koiraa hahmottamaan, mitä siltä pyydetään. Joskus koira saattaa jättää asiat tekemättä myös motivaation puutteessa. Jos koira ei usko palkkion olevan vaivan arvoinen, se ei välttämättä viitsi totella.

Huonosti käyttäytyvän koiran omistajan on syytä katsoa peiliin

Totta on, että valitettavan monella koiranomistajalla ei ole riittävästi rahkeita kouluttaa koiraansa oikein. Koirat ovat yksilöitä ja luonteikkaammat rodut vaativat omistajaltaan enemmän rahkeita kouluttamisenkin suhteen. Huonoon käytökseen voivat kuitenkin vaikuttaa myös aiemmat huonot kokemukset tai vaikkapa koiran geenit. Kannattaa myös tarkistaa, ettei koira kärsi esimerkiksi kivuista tai sairauksista. Jos omistajana kohtaat koirasi kanssa ongelmia, ei tilanne ole toivoton. Koulutettujen ammattilaisten kanssa voit opettaa koiralle uusia käytösmalleja ja oppia paremmin kommunikoimaan karvakamusi kanssa.

Koira tunnistaa hyvän ja pahan ihmisen

”En luota kehenkään, johon koirani ei luota”, on moni varmasti todennut. Sokeasti koiran ensireaktioon ei kuitenkaan kannata luottaa. Koiran reaktio kun on lähtöisin sen vaistonvaraisesta itsesuojeluviestistä, johon taas vaikuttavat monet, järjettömänkin tuntuiset asiat. Erittäin usein koiran epäluulo vierasta kohtaan johtaa juurensa pelkoihin. Pelon taas voi sytyttää mikä tahansa koiran kohtaaman ihmisen ominaisuus, kuten äänensävy, liikkeet tai vaatetus.

Comments

Related Post