Mitä koiran leikit kertovat sen persoonasta?

Mitä koiran leikit kertovat sen persoonasta?

Kuonokkaallasi on varmasti jokin sille erityisen rakas lelu tai leikkitapa. Se voi kertoa paljon koirastasi, sillä leikkityylit ovat usein yhteydessä koirasi perimään, käyttötarkoitukseen ja luonteeseen. Mitä koiran leikit sitten paljastavat sen persoonasta?

Pehmolelut
Aikaisessa vaiheessa emostaan erotetut koirat ovat taipuvaisia pehmolelun kanteluun ja hoivaamiseen. Pehmolelu voi olla erityisen tärkeä myös pentunsa menettäneelle emolle, jolle lelu voi toimia oman pennun korvikkeena. Lelujen kanniskelu voi liittyä myös koiran alkuperäiseen käyttötarkoitukseen. Esimerkiksi noutajarotuiset koirat olivat aikanaan metsästäjien apureita. Niiden tehtävä oli nimensä mukaisesti noutaa saalis metsästäjälle. Koska saalis oli usein rakenteeltaan heiveröinen lintu, piti koiran kantaa sitä suussaan hellästi ja huolellisesti.

Palloleikit
Monet koirat pitävät jahtaamis- ja noutamisleikeistä, sillä niiden luontainen vaisto saa ne jahtaamaan liikkuvia asioita. Palloleikit ovat erityisen suuressa suosiossa paimenkoirien ja terrierien joukossa, joilla jahtaamisvietti on suuri. Vaikka koirasi varmasti leikkisi pallon noutamista vaikka koko päivän, muista huolehtia myös sen riittävästä levosta ja veden saannista.

Vetoleikit
Syitä koirien vetointoon on selitetty monin tavoin. Joidenkin mukaan lelun vetäminen vastaisi villieläimen tapaa repiä saaliin lihaa. Toisaalta vetoleikit saattavat olla etenkin karja- ja vartiokoirien suosiossa. Saalistajan hyökätessä karjaeläinten kimppuun, vartiokoiran tuli käydä siihen kiinni.

Vinkulelut
Into vinkuleluihin liittyy koiran metsästysviettiin. Villieläimen hyökätessä saalis usein kiljuu kovaan ääneen. Vinkulelu on kesykoiralle kuin villikoiran saalis.

Älypelit
Älypelien herkkupalkinnot saattavat olla koiralle suurin motivaation lähde. Toisaalta ne ovat myös koiralle hauska tapa viettää aikaa silloin, kun se on esimerkiksi yksin kotona. Älypelien tuoma haaste uuvuttaa koiraa henkisesti ja se luultavasti nukkuukin paljon paremmin askaroituaan aivopähkinän parissa.

Luut
Lähes kaikki koirat nauttivat luiden kaluamisesta. Tämä tapa on myös villikoirilla, joille luiden järsiminen on paitsi ajanviettoa myös hampaidenhoitoa! Kesykoiralle onkin tärkeää antaa luita järsittäväksi, sillä pelkkä kuiva- ja märkäruoka ei riitä hampaiden ja ikenien hoitoon. Muistathan kuitenkin tarkistaa luiden turvallisuuden ennen kuin tarjoat niitä karvakamullesi. (Artikkelimme koirien hampaidenhuollosta löydät täältä.)

Sinä
Koirallasi voi olla monia lempiasioita, mutta mikään ei mene sinun ohitsesi. Olet koirasi paras ystävä ja se on onnellisin sinun kanssasi, missä tahansa olettekaan. Tarjoathan siksi paljon yhteisiä leikkihetkiä koirallesi, jolloin se pysyy iloisena ja onnellisena päivästä toiseen.

Comments

Related Post