Kissan kynsihuolto: milloin ja miten?

Kissan kynsihuolto: milloin ja miten?

Kynsihuolto on kissalle osa sen päivittäisiä rutiineja. Mutta tiesitkö, että kissasi ei itse asiassa teroita kynsiään raapimapuussa? Aivan kuten ihmistenkin, myös kissojen kynnet kasvavat jatkuvasti. Kynsien uusiutuessa niiden uloin kerros tippuu pois ja raapiessaan kissasi pääsee eroon tästä kuolleesta osasta. Raapimapuu toki tarjoaa kissallesi muutakin virikettä, ja estää sitä raapimasta huonekaluja tai tapetteja. Mikäli raapimapuussa itsessään ei niitä ole, voit lisätä siihen esimerkiksi paperipalloja tai muita kissaa viihdyttäviä esineitä, joita se voi tassullaan jahdata.

Varsinkin sisäkissoilla kynnet tuppaavat kuitenkin kasvamaan joskus liian pitkiksi. Leikkaamattomat kynnet ovat kissalle harmillisia, sillä ne voivat takertua kiinni ja jopa revetä kivuliain seurauksin. Tiedät kynsien olevan liian pitkät, jos ne jäävät näkyviin kissasi vetäessä ne sisään. Silloin on aika manikyyrille. Muista kuitenkin kynttä leikatessa leikata vain kärki! Kynnen sisällä on hermoja ja verisuonia, joihin leikkaaminen on hyvin tuskallista. Katsomalla kynttä valoa vasten näet helpommin kynnen sisällä olevat verisuonet ja hermot.

Kuten aina, kissasi käytöksen muuttuminen saattaa olla merkki ongelmista. Raapimapuun käytön hylkääminen tai raapimispaikan siirtäminen toisaalle voi olla merkki siitä, että jotain on vialla. Esimerkiksi kivuista kärsivä kissa ei välttämättä jaksa nousta raapimaan puuta vasten vaan raapii esimerkiksi mattoa. Rankaisun sijasta pohdi siis, miksi kissasi vaihtaa raapimapaikkaansa. Tarkista myös raapimapuun ominaisuudet: onhan se varmasti tukevasti maassa? Kissasi saattaa pelätä kovasti horjuvaa raapimapuuta.

Comments

Related Post