Koiran terveydenhoito ja elämänkaari

Koiran terveydenhoito ja elämänkaari

Koiran terveydenhoito ja tarpeet muuttuvat iän myötä, joten niistä on hyvä olla kartalla. Kokosimme tärkeimmät tiedot pennun, aikuisen ja ikääntyvän koiran terveydenhoidosta.

Pentu

Koiranpennut tekevät ensimmäisen eläinlääkärikäyntinsä noin 7 viikon ikäisenä. Silloin rekisteröitävät pennut mikrosirutetaan ja niille tehdään terveystarkastus. Ensimmäinen rokotus (ns. neloisrokote) annetaan 12-viikkoisena. Sitä ennen pentu on hyvä madottaa apteekista saatavilla reseptivapailla lääkkeillä. Tehosterokotus annetaan neljän viikon kuluttua ensimmäisestä ja rabiesrokote neljä viikkoa siitä. Passiin koira tarvitsee rabiesrokotteen ja mikrosirun.

Rokotuskäynnillä tarkistetaan pennun yleiskunto, purenta ja hampaat. Lisäksi kuunnellaan sydän ja keuhkot sekä tarkistetaan turkin, silmien ja korvien kunto. Pennun kasvua ja painoa seurataan, samoin hampaiden vaihtumista maitohampaista pysyviin hampaisiin. Näillä käynneillä on hyvä tilaisuus myös kysyä kaikesta pennun hoitoon liittyvästä.

Aikuinen koira

Koiran täyttäessä vuoden vuorossa on seuraava rokote. Siihen kuuluu yleensä sekä rabies- että neloisrokote. Useimmille koirille voidaan yksivuotiaana tehdä viralliset lonkka- ja kyynärkuvaukset sekä polvitarkastus. Vuosittaisilla käynneillä seurataan muun muassa hammaskiven muodostumista ja sovitaan sen mahdollisesta poistosta. Hoitamattomana hammaskivi voi johtaa ientulehdukseen ja lopulta jopa hampaiden irtoamiseen.

Jos koiran ei haluta lisääntyvän, se voidaan steriloida tai kastroida jo nuorella iällä. Uroskoiralle kastraatiosta on terveydellistä hyötyä, sillä se ehkäisee yleistä eturauhasen liikakasvua. Narttukoiran sterilisaatiossa poistetaan kohtu ja munasarjat, jolloin juoksut, kohtutulehdukset ja valeraskaudet jäävät pois. Haittapuolena voidaan pitää koiran energiantarpeen vähenemistä, minkä vuoksi koira lihoo helpommin, jos ruokintaa ei säädellä muuttuvan tarpeen mukaan.

Ikääntyvä koira

Vuosikäyntien tärkeys kasvaa koiran ikääntyessä. Vanhemmilla koirilla yleistä nivelrikkoa voidaan hoitaa lääkkeillä, mutta muistathan, että ihmisten kipulääkkeet voivat olla koiralle jopa hengenvaarallisia! Maitorauhaset tarkistetaan muutosten varalta ja sydämen sivuääniä tarkkaillaan. Verinäytteitä voidaan ottaa rutiinikäynneillä, mutta aika tutkimuksiin on varattava myös, jos koira alkaa yllättäen laihtua, juoda epätävallisen runsaasti tai väsyy herkemmin kuin yleensä.

Comments

Related Post