Kissan terveydenhoito ja elämänkaari

Kissan terveydenhoito ja elämänkaari

Kissan elämänkaari määrittää sen terveydenhoidolliset tarpeet. Kokosimme keskeiset asiat kissanpennun, nuoren kissan ja ikääntyvän kissan terveydenhoidosta.

Pentu

Kissanpennun ensimmäinen lääkärikäynti on noin kymmenviikkoisena, jolloin sille tehdään terveystarkastus ja annetaan ensimmäinen rokotus kissaruttoa ja hengitystietulehduksia vastaan. Tehosterokotus annetaan noin kuukauden kuluttua ensimmäisestä. Kissaruttorokotuksen tarvitsevat myös sisäkissat, sillä tappava virus voi kulkeutua sisälle vaikkapa omistajan kenkien mukana.

Eläinlääkärikäynnin yhteydessä kissa voidaan myös siruttaa. Se helpottaa karanneen tai kadonneen kissan palauttamista takaisin omistajalleen. Esimerkiksi näyttelyissä tai ulkomailla matkaavilla kissoilla siru on usein pakollinen. Rokotuskäynneillä on hyvä kysyä myös esimerkiksi ruokavalioon tai loishäätöön liittyvistä asioista. Kissanpennuilla on usein erilainen ruokavalio ja ravitsemukselliset tarpeet aikuisiin kissoihin verrattuna.

Nuori ja aikuinen kissa

Pentuna annetut rokotukset tehostetaan kissan täytettyä vuoden ja tehosterokote uusitaan vuosittain. Vuosittaisilla käynneillä seurataan myös kissan yleistä terveyttä, painoa ja hampaiden kuntoa. Varsinkin hammaskivi ja sitä seuraavat ientulehdukset ovat kissoilla yleinen vaiva ja hammaskiven poisto voi vaatia lääkärioperaation. Myös ylipaino on kissalle terveysriski, joka voi johtaa diabetekseen ja nivelrikkoon. Liian nopea laihduttaminen ei ole kissalle terveellinen, vaan eläinlääkäri laatii kissalle treeni- ja ruokavalio-ohjelman. Mahdollinen sterilointi tai kastrointi tehdään yleensä, kun kissa on alle 1-vuotias.

Ikääntyvä kissa

Vuosittaisten eläinlääkärikäyntien yhteydessä voidaan ikääntyvältä kissalta ottaa verinäytteitä. Ne voivat paljastaa esimerkiksi kilpirauhasen liikatoiminnan, diabeteksen tai munuaisten vajaatoiminnan. Ikääntyvää kissaa uhkaa myös parantumaton nivelrikko, joka voi vaatia kipulääkkeiden käyttöä. Ihmisten kipulääkkeitä ei kissalle kuitenkaan saa antaa, vaan kissoille on olemassa omat reseptillä saatavat lääkkeensä!

Comments

Related Post