Ymmärtävätkö koirat oikeasti sanojamme?

Ymmärtävätkö koirat oikeasti sanojamme?

Kaikki koiranomistajat tykkäävät jutustella karvakuonolleen. Mutta ymmärtävätkö koirat sanojamme? Mitä puheemme itse asiassa merkitsee nelijalkaisille kumppaneillemme? Päätimme selvittää asiaa.

Koira erottaa lukuisia sanoja

Koirat ovat varsin älykkäitä eläimiä ja voivat tutkimusten mukaan oppia jopa satojen esineiden nimet. Vaikka luku ei niin suureksi kasvaisikaan, koirat voivat oppia erottamaan toisistaan lukuisia esineitä. Toiset koirat osaavat jopa luokitella esineitä eri kategorioihin! Jopa maailman älykkäimpänä pidetyn koirarodun edustaja, yhdysvaltalainen bordercollie Chaser, oppi jopa yli tuhat eri esineen nimeä! Kuten kaikessa, tässäkin oppiminen on yksilöllistä.

Koira osaa liittää toiminnan esineisiin

Koirat voivat oppia liittämään tietyt sanat paitsi esineisiin myös käytökseen. Esimerkiksi sanaparista ”hae sukka” koira voi oppia erottamaan toiminnan ”hae” sekä esineen ”sukka” niin, että voit myöhemmin pyytää koiraasi myös ”hakemaan pallon” ja ”etsimään sukan”.

Kaikki kiinni omistajasta?

Omistajalla on suuri rooli koiran oppimisessa. Toiminnan, kuten ”hae”, liittäminen esineeseen, kuten ”pallo”, auttaa koiraa oppimaan paremmin. Näin koira myös oppii erottamaan toisistaan esineet ja teot. Kuten kaikessa oppimisessa, kertaus ja opittujen taitojen vahvistaminen ovat avainasemassa. Mitä useammin toistat sanoja tai lauseita, sitä paremmin koirasi ne oppii. Kärsivällisyys on siis valttia!

Oppimistavalla on merkitystä

Eräässä testissä koiralle annettiin kaksi lelua ja sitä pyydettiin noutamaan kukin lelu sen nimen perusteella. Esineiden ollessa vierekkäin,koira ei osannut valita oikeaa lelua. Sen jälkeen koira sai leikkiä yhdellä leluista. Lelu piilotettiin ja koiran piti etsiä lelu nimellä. Sama toistettiin toisen lelun kanssa. Näin koira oppi erottamaan kaksi esinettä toisistaan.

Sanaton viestintä on tehokkaampaa kuin uskotkaan

Koiralle itse sanojen sisältöä tärkeämpää ovat konteksti ja elekieli. Koirat tarkkailevat muun muassa kehon liikkeitä, äänensävyä, puheen rytmiä sekä painotusta. Niiden perusteella koira ennustaa, mitä tapahtuu seuraavaksi. Äänensävysi vaikuttaa koiran mielentilaan, sillä olet varmasti huomannut sen voivan rauhoittaa tai innostaa koiraa. Usein koira oppiikin liittämään tietyn sanan tiettyyn tilanteeseen eikä tiedä sanan merkitystä muussa yhteydessä.

Koirat ymmärtävät omalla tavallaan

Peruskäskyjen kuten ”istu”, ”maahan” tai ”paikka” oppiminen ei ole koiralle aina yksinkertaista. Jos koirasi ei aina tunnu tottelevan sinua, on mahdollista ettei se yksinkertaisesti ymmärrä mitä siltä haluat. Voit liittää käskyihin aina samana toistuvan liikkeen, eleen tai toiminnon, jonka avulla koirasi on helpompi ymmärtää, mitä sen kuuluu tehdä. Yhdistä käskyihisi eleitä tai esineitä ja puhu selkeällä, rauhallisella äänensävyllä. Näin koirasi oppii itsekin rentoutumaan ja kuuntelemaan, mitä sinulla on sanottavaa.

Comments

Related Post