Lemmikin mikrosiru — ytimekäs opas perusasiohin

Lemmikin mikrosiru — ytimekäs opas perusasiohin

Ulkoilevalla lemmikilläsi on varmasti jo kaulapanta, jossa killuvat yhteystietosi. Mutta entä jos lemmikki luikahtaa karkuun ovenraosta ilman kaulapantaa? Tai entä jos panta putoaa tai tarttuu puunoksaan lemmikin seikkaillessa karkuretkellään? Silloin tulee tarpeeseen lemmikin mikrosiru, Mikrosirun ottaminen on erittäin kannatettava, ulkomailla tai näyttelyissä matkaaville lemmikeille usein pakollinenkin, hankinta.

Mikä mikrosiru?
Mikrosiru on elektronisia osia sisältävä, noin riisinjyvän kokoinen ampulli. Siru aktivoituu ainoastaan lukulaitteen lähettämästä matalasta radiosignaalista. Siru asetetaan paikalleen rokotusneulaa muistuttavalla asettimella, joten toimenpide ei ole koiralle rokotusta kummempi koettelemus. Asettamisen alaikäraja on viitisen viikkoa, joten sirutus onnistuu helposti muun eläinlääkärikäynnin yhteydessä.

Miksi minun pitäisi hankkia lemmikilleni mikrosiru?
Mikrosiru ei putoa tai muutu lukukelvottomaksi. Se on myöskin suunniteltu kestämään 25 vuoden ajan, mikä on enemmän kuin useimpien lemmikkien elinajan odote. (Siru tosin voidaan asettaa myös vaikkapa lemmikkilinnuille, joiden eliniän odote on pidempi.) Toisaalta sirun käyttö ei poista tunniste- tai nimilaatan tärkeyttä, sillä laatan ansiosta koiran mahdollinen omistaja välttyy reissulta eläinlääkäriin mikrosirua lukemaan.

Miten mikrosiru toimii?
Mikrosiru luetaan siihen tarkoitukseen olevalla lukulaitteella, joka vastaanottaa sirun numeron. Kaikilla eläinlääkäriasemilla on mikrosirun lukulaitteet. Mikrosiru sisältää sen valmistajan mikrosivurekisterin yhteystiedot, josta edelleen voi saada omistajan yhteystiedot. Siksi onkin tärkeää, että rekisteröit mikrosirun heti ja pidät yhteystietosi ajan tasalla. Rekisteröinti onnistuu kätevästi netissä.

Paljonko se maksaa?
Eläinlääkärikäynnin yhteydessä istutus maksaa muutaman kymmenen euroa. Siihen päälle tulee yhteystietojesi rekisteröintimaksu, joka on parikymmentä euroa. Rekisteröinnin hinta saattaa tosin joissain tapauksissa kuulua istutuksen hintaan. Toisinaan myös esimerkiksi eläinsuojeluyhdistykset järjestävät tempauksia, joiden yhteydessä sirutus saattaa tulla halvemmaksi.

Comments

Related Post