Lemmikin kesä vaatii omistajalta valppautta

Lemmikin kesä vaatii omistajalta valppautta

Kesällä moni lemmikinomistaja viettää aikaa maalla, mökillä tai saaristossa. Niin paljon kuin lemmikkisi kesäisestä luonnosta nauttiikin, vaanii kesässä myös vaaroja, jotka on hyvä ottaa huomioon. Lemmikin kesä vaatii omistajalta siis valppautta ja matkalle mukaan kannattaa ottaa myös ns. ensiapupakkaus, jolla voi auttaa lemmikkiä ensihätään. Tällainen pakkaus perustarvikkeita voi sisältää ainakin:

  • Punkkipihdit
  • Sideharsoa
  • Sakset
  • Mato- ja loishäätölääkkeet
  • Antiseptiset aineet

Punkit ja hyönteiset kiusaavat karvakamuja

Punkit eli puutiaiset pitävät varjoisista paikoista ja tarttuvat tai pudottautuvat ohi kulkevan eläimen karvoihin. Ne pyrkivät karvattomille ihon alueille, kuten kainaloihin ja nivusalueille. Sinne päästyään ne purevat kiinni ihoon ja imevät saaliseläimensä verta. Puutiaiset kantavat mukanaan muun muassa borrelioosia aiheuttavia mikrobeja.

Riski taudinaiheuttajien siirtymiselle on suurin 24-48 tuntia kiinnittymisen jälkeen. Siksi onkin erityisen tärkeää tarkistaa lemmikin turkki päivittäin. Tätä tarkistusta ei pidä laiminlyödä, vaikka lemmikillä olisikin punkkien estolääkitys tai esimerkiksi punkkipanta. Jos punkki tulee lemmikin ihossa vastaan, älä purista tai vedä sitä irti. Punkki on parasta irrottaa punkkipihdeillä aivan punkin pääosista. Iho todennäköisesti ärtyy paikallisesti, mutta sen pitäisi parantua nopeasti itsekseen.

Hyönteisten tai paarmojen pistot aiheuttavat kipeän paukaman, jota voi hautoa viileällä kääreellä. Jos mahdollista, estä koiraa raapimasta tai nuolemasta pistokohtaa. Useimmiten pistojen aiheuttama turvotus ja punoitus laskevat itsekseen varsin nopeasti.

Kyy voi tulla vastaan kävelylenkeillä

Kyy voi tulla vastaan esimerkiksi pelloilla tai hakkuualueilla. Lämpiminä päivinä ne voivat myös lekotella kallioilla lämmössä. Ne viihtyvät myös suojaisissa paikoissa kuten pensaikoissa, risukasoissa tai romujen keskellä. Kyyn pelästyessä se jähmettyy paikoilleen, jolloin kannattaa ottaa askel taaksepäin ja käskeä koira rauhallisesti luokse. Nopeat liikkeet voivat säikäyttää käärmeen puremaan. Jos kyy puree, tulee lemmikki pitää mahdollisimman liikkumattomana ja toimittaa välittömästi eläinlääkärin hoitoon. Niin sanottuja kyytabletteja ei saa antaa, sillä ne lisäävät munuaisvaurioiden riskiä.

Varo vaaraa vesillä

Veneillessä niin kaksi- kuin nelijalkaiset seurueen jäsenet tarvitsevat pelastusliivit. Muista pelastusliivejä ostaessasi tarkistaa niiden istuvuus ja mukavuus koiran yllä. Varsinkin lemmikkieläinkauppojen myyjät osaavat auttaa oikeanlaisten pelastusliivien löytämisessä. Uimisesta pitäviä koiria voivat vaania myös jokien ja järvien äkkinäiset, voimakkaat virtaukset ja äkkisyvät pohjat. Turvallisinta on uittaa koiraa tutuilla rannoilla tai leikkiä sen kanssa vain rannan tuntumassa.

Sinilevä, kuten muutkin ihmiselle haitalliset levät, ovat haitallisia myös lemmikeille. Sinilevä voi näkyä vedessä vihertävinä tai kellertävinä esiintyminä. Sinilevä voi ärsyttää koiran silmiä tai ihoa, nieltynä aiheuttaa pahoinvointia ja jopa sisäelinvaurioita. Jos koira on käynyt pulahtamassa sinileväiseen veteen, huuhtele turkki huolellisesti. Jos koira saa pahoinvointi- tai iho-oireita, ota yhteys eläinlääkäriin.

Lämpöhalvaus

Lämpöhalvauksessa lemmikin kehon lämpötila nousee liian korkeaksi ja lämpö alkaa aiheuttaa kudosvaurioita. Oireita ovat voimakas läähätys, voimattomuus ja hengitysvaikeudet. Siihen voi liittyä myös oksentelua tai kouristelua. Erityisen alttiita lämpöhalvaukselle ovat ylipainoiset ja lyhytkuonoiset koirat. Puuhakkaiden koirien omaan arviointikykyyn ei pidä luottaa, vaan energiaa puhkuvien koirien riehakkuutta tulee rajoittaa kuumimpaan aikaan. Älä myöskään koskaan jätä koiraa yksin kuumaan autoon.

Lämpöhalvaus vaatii eläinlääkärin hoitoa. Koiran kehon lämpöä voi yrittää laskea jo matkalla eläinlääkäriin viileiden, märkien pyyhkeiden avulla. Pyyhkeet kannattaa sijoittaa pään, kainaloiden, kaulan, nivusten ja mahan ympärille. Kylmä vesi on huono idea, koska se supistaa pintaverisuonia ja estää lämmön haihtumista.

Comments

Related Post