Naksutinkoulutus — mitä se on ja miten se toimii?

Naksutinkoulutus — mitä se on ja miten se toimii?

Naksutinkoulutuksessa on kyse positiivisesta vahvistamisesta. Koira palkitaan, kun se tekee jotain, mitä sen halutaan tekevän. Naksutinkoulutus tarkoittaa, että käskyttämisen tai houkuttelemisen sijasta eläin tosin saa itse hoksata, mitä sen halutaan tekevän. Virheistä ei rangaista, päinvastoin! Ne ovat tärkeä osa uuden oppimista. Tämä tekee oppimisesta motivoivaa ja innostaa koiraa yhteistyöhön ohjaajansa kanssa.

Naksuttelijan tehtävänä on “naksauttaa” eli palkita koira naksautuksella ja makupalalla aina kun koira yrittää tehdä jotain vähänkään oikeansuuntaista toimintaa. Ohjaajan tehtävä onkin ennen kaikkea tarkkailla koiran toimintaa ja naksauttaa tismalleen oikea-aikaisesti. Ohjaajan liikkuminen tai muut ympäristön häiriötekijät tulevat koulutukseen vasta myöhemmin.

Naksutteluun voi käyttää erityisesti siihen tarkoitettua naksutinta, mutta niiden ääni voi olla joillekin koirille pelottava. Siksi myös lyhyt ja ytimekäs sana, esimerkiksi “jes!”, toimii aivan yhtä hyvin. Lyhyt ja ytimekäs sanan täytyy olla juuri siksi, että koira on palkittava juuri oikealla silmänräpäyksellä. Sanan ei tarvitse tarkoittaa mitään, sillä itse “naksaus” ei ole koiralle merkittävä. Merkittävä on äänimerkin jälkeen tuleva makupala. Naksaus on aina lupaus palkkiosta ja siksi makupala pitää antaa myös silloin, kun ohjaaja vahingossa naksauttaa väärään aikaan!

Mitä johdonmukaisemmin ja nopeammin palkitset, sitä nopeammin koira oppii, mitä haluat sen tekevän. Koirat ovat mainioita päättelemään syy-seuraussuhteita, mutta toisinaan ne päättelevät väärin. Siksi toimintakokonaisuutta opeteltaessa keskitytään yhteen osaan kerrallaan. Osia ketjutettaessa tulee jälleen tärkeäksi palkitsemisen nopeus. Palkkaa koira niin nopeasti, ettei käytösketjuun ehdi sisältyä mitään sellaista, jota et halua palkita.

Toisin sanoen, jos ketjutetaan komentoja “sivulle” ja “istu”, mutta koira ehtii ennen istumista tuijotella muita koiria, nuuskia maata ja nostaa tassua, palkitset koiraa kaikesta tästä. Toisaalta, myös väärä toiminta on koiralle tärkeää tietoa: näin tekemällä en saa palkkaa. Silti vieläkin tärkeämpää on palkita nimenomaan oikea toiminta. Vasta harkinnan alla oleva toiminta on helpompi keskeyttää, joten ennakoimalla teet oppimisen koirallekin helpommaksi.

Etenkin alussa vaatimustaso koiralle kannattaa asettaa varsin matalaksi, jotta naksutteluja ja makupaloja tulee koiraa motivoivassa tahdissa. Pennuille uuden ja oikean tavan opettelu käy nopeasti, mutta myös vanhemmat koirat voivat aivan hyvin oppia uusia temppuja naksuttelun avulla. Ja vaikka koira olisikin innoissaan mahdollisuudesta viettää aikaa ja oppia kanssasi, lepotauot ovat hyvin tärkeitä. Jaa siis harjoitustuokiot lyhyempiin, muutaman minuutin jaksoihin, joiden välissä pidät suunnilleen samanmittaisen tauon.

Netti on pullollaan artikkeleita, videoita ja muuta tietoa naksutinkoulutuksesta. Hyödynnä teoriaa, mutta ennen kaikkea kokeile oppeja rohkeasti käytännössä.

Hyviä treenihetkiä!

Comments

Related Post