Muutto edessä lemmikin kanssa? Tsekkaa listamme

Muutto edessä lemmikin kanssa? Tsekkaa listamme

Riippumatta siitä kuinka kiva uusi kotisi onkaan, muuttaminen on aina stressaavaa aikaa. Lemmikillesi se saattaa olla koko niiden elämän stressaavin kokemus. Siksipä teimme listauksen keinoista, joiden avulla muutto lemmikin kanssa voi käydä hieman helpommin.

Ennen muuttoa

 • Varmista, että uuteen asuntoosi saa tuoda lemmikkejä. Älä koskaan oleta, vaan varmista asia aina suoraan vuokranantajalta. Tämä säästää monelta murheelta! Jos olet muuttamassa koiran kanssa, tutkiskele myös asunnon ympäristöä. Onko lähistöllä koirapuistoja tai lenkkimaastoja päivittäisille lenkeillenne?
 • Anna kissasi tutustua kuljetuskoppaan etukäteen. Voit jättää sen lattialle ovi auki, jotta kissasi voi kulkea sinne sisään ja ulos.
 • Anna lemmikkisi tutustua muuttolaatikoihin paria päivää ennen kuin aloitat niiden pakkaamisen. Huolehdi siitä, ettei kissasi vahingossa jää piiloon pakkaamaasi laatikkoon!
 • Varaa aika eläinlääkäriltä ja pyydä kopiot lemmikkisi rokotustodistuksista ja muista papereista. Saatat tarvita niitä matkustaessasi, varsinkin jos muutat lentäen. Lisäksi ne auttavat lemmikkisi uutta eläinlääkäriä saamaan paremman käsityksen eläinystävästäsi.
 • Jos lemmikkisi rokotukset alkavat olla ajankohtaisia, on helpointa ottaa ne ennen muuttoa.
 • Jos muuttomatka on pitkä, voit harkita mietojen rauhoittavien tarjoamista lemmikillesi. Keskustele annostuksesta eläinlääkärin kanssa.
 • Jos lemmikilläsi on reseptejä, uusi ne ennen muuttoa. Erityisruokavaliota käyttävän tassukkaasi eväät kannattaa myös hankkia vielä ennen muuttoa.
 • Jos muutat lentäen, tee varaus suoraan lentoyhtiön kanssa. Joskus varaussivustoilla on väärää tai riittämätöntä tietoa lemmikkien kuljettamisesta. Lentoyhtiöt saattavat myös vaatia lemmikkisi terveys- tai muita todistuksia nähtäväksi etukäteen.
 • Tavallista runsaampi karvanlähtö on tavallista stressaantuneille lemmikeille. Koiran trimmaaminen ja kissan erityisen hyvä harjaaminen ennen muuttoa suojelee autosi sisätiloja ja uutta kotiasi.

Kun muutto tapahtuu

 • Muuttopäivänä tapahtuu paljon. Laatikoita on lattialla hujan hajan, huonekalut sekaisin, ihmiset tulossa ja menossa, ovet avautuvat ja sulkeutuvat. Stressi, kiire ja yleinen hälinä voivat aiheuttaa sen, että lemmikkisi pääsee karkaamaan. Oikein stressaantuneina ne saattavat jopa kieltäytyä tulemasta takaisin luoksesi. Siksipä voikin olla hyvä idea viedä lemmikkisi hoitajan luo pariksi päivää ja hakea se sieltä vasta, kun muuttoauto on valmis nostamaan kytkintä.
 • Jos et halua viedä lemmikkiäsi hoitoon, voi olla parasta pitää se yhdessä huoneessa. Laita oveen viesti ja kiellä ihmisiä avaamasta ovea.
 • Jos ajat, tarkastele reittiä etukäteen. Levähdyspaikoilla voit käyttää hetken leikkimällä koirasi kanssa esimerkiksi vetoleikkejä (älä päästä sitä silti irti hihnasta!)
 • Jos sinulla on liinavaatteita tai pyyhkeitä jotka harkitset heittäväsi pois, voit tehdä niistä kissasi kuljetuskoppaan pehmusteet. Vaikka kissallesi sattuisi matkalla vahinko, voit heittää pyyhkeet suoraan roskiin matkan jälkeen.
 • Yöpyminen matkan aikana voi olla joskus hyvä idea. Varmista jälleen suoraan hotellista, että lemmikit ovat tervetulleita yöpymään.
 • Tuota lemmikillesi mielihyvää stressin keskellä. Hemmottele niitä huomiolla, leikeillä, herkuilla ja kävelylenkeillä. Joskus lemmikit kieltäytyvät syömästä tai juomasta stressaantuessaan, joten pidä eläinystäviäsi silmällä. Voit rohkaista niitä syömään tarjoamalla niiden herkkuruokia.

Muuton jälkeen

 • Varmista asunnon turvallisuus ennen kuin päästät lemmikin sisälle. Edellinen asukas on saattanut jättää asuntoon jotain vaarallista, kuten rikkinäistä lasia tai johtoja. Varmista, että ovet ja ikkunat ovat kiinni ennen kuin päästät lemmikkisi tutkimaan uutta kotiaan. Varmista myös mahdollinen piha-alue.
 • Laita esille lemmikillesi tuttuja tavaroita, kuten peti ja leluja ja vietä hetki aikaa leikkien sen kanssa.
 • Rutiinit ovat tärkeitä, joten pidä ruoka- ja ulkoiluajat normaaleina.
 • Jos lemmikilläsi on mikrosiru, päivitä uudet yhteystietosi tietokantaan.
 • ”Kotipesän” tarjoaminen kissalle voi olla hyvä idea. Tämä kotipesä voi olla esimerkiksi yksi huone tai nurkkaus, jossa kissa voi nukkua, syödä ja käyttää hiekkalaatikkoa. Kun kissasi uskaltautuu tutkimaan uutta kotiaan, rohkaise sitä tarjoamalla sille huomiota. Aseta toinen hiekkalaatikko paikkaan, jonne haluat sen pysyvästi asettaa. Kun kissasi on asettunut uuteen kotiinsa, voit poistaa ”kotipesässä” olevan hiekkalaatikon.
Comments

Related Post