Ensimmäinen eläinlääkärikäynti edessä? Valmistaudu näillä vinkeillä

Ensimmäinen eläinlääkärikäynti edessä? Valmistaudu näillä vinkeillä

Eläinlääkärikäynti on uusi kokemus ja siksi stressaava sekä sinulle että lemmikillesi. Onneksi muutamilla pienillä eleillä voit tehdä kokemuksesta paremman kaikille osapuolille. Parhaassa tapauksessa eläinlääkäristä tulee sinun ja karvakamusi luotettu ja elinikäinen kumppani.

Ennen käyntiä

Voit valmistella lemmikkiäsi eläinlääkärikäyntiin jo muutamaa päivää ennen visiittiä. Totuta lemmikkisi kantokoppaan ottamalla se esiin ja antamalla lemmikkisi tutustua siihen. Voit laittaa koppaan vaikkapa makupaloja, jotka houkuttelevat lemmikkisi kopan sisäpuolelle. Jos koirasi ei ole vielä tottunut autokyyteihin, nyt voi olla hyvä hetki alkaa totutella sitä auton sisätiloissa olemiseen.

Lemmikki kannattaa jo pennusta saakka totuttaa siihen, että sitä kosketellaan tassuista, mahasta ja korvista. Säännöllinen terveydenhuolto, kuten hampaiden harjaus, turkin kampaaminen ja kynsien leikkuu käyvät kaikki helpommin, kun lemmikkisi on tottunut käsittelyyn. Aika ajoin kannattaa tehdä myös perusteellisempi tarkastus, jossa tarkastat lemmikkisi hampaat, kuonon, kasvot, hännän ja jalat.

Käynnillä

Ennen eläinlääkärikäyntiä kannattaa koiran kanssa tehdä hyvä lenkki, jonka ansiosta se on rennompi ja rauhallisempi itse tilanteessa. On hyvä olla paikalla ajoissa, jotta olette varmasti valmiit tutkimukseen heti kun eläinlääkäri kutsuu teidät sisään. Odotushuoneessa kissat ja pienet koirat on hyvä pitää kantokopassaan ja isompi koira lyhyessä hihnassa. Vaikka koirasi olisikin maailman kiltein olento, eivät huoneen muun nelijalkaiset välttämättä arvosta sen läheisyyttä. Tuntematon ja kiireinen ympäristö stressaa ketä tahansa, joten on tärkeää, että pysyt itse rauhallisena. Käyttäydy normaalisti ja juttele lemmikillesi pehmeällä äänellä näyttääksesi, että mitään syytä huoleen tai pelkoon ei ole.

Kun eläinlääkäri tapaa karvakamusi ensimmäisen kerran, hän tarvitsee siitä paljon tietoa tullakseen tutuksi uuden potilaansa kanssa. Jos lemmikilläsi on jo rokotustietoja tai muuta hoitohistoriaa, on tärkeää antaa niistä tieto eläinlääkärille. Tuo rokotuskortit tai muut terveystodistukset mukanasi vastaanotolle. Parasta on kysyä etukäteen aikaa varatessasi millaisia tietoja sinun olisi hyvä tuoda mukanasi. Voi myös olla, että eläinlääkäri pyytää olemaan ruokkimatta lemmikkiäsi esimerkiksi ennen vastaanotolle saapumista. Tästäkin kannattaa kysyä.

Eläinlääkärisi kysyy sinulta peruskysymyksiä lemmikistäsi, kuten sen käyttäytymisestä, temperamentista, ruoka- ja juomatavoista. Näihin kysymyksiin kannattaa varautua etukäteen. Muista myös, että sinulla on tilanteessa eläinlääkärin täydellinen huomio, joten nyt on loistava hetki kysyä kaikki mieltäsi askarruttavat kysymykset. Tyhmiä kysymyksiä ei olekaan! Kysely kertoo vain, että haluat pitää parasta mahdollista huolta eläinystävästäsi.

Eläinlääkäri suorittaa lemmikille fyysisen tutkimuksen, jossa tutkitaan turkki, silmät, korvat, keho ja hampaat. Lemmikkisi saattaa saada rokotuksia jo tällä käynnillä tai voitte sopia rokotusaikataulusta. Jos haluat steriloida lemmikkisi, voit keskustella asiasta jo tässä ensimmäisessä tapaamisessa. Suurin osa lemmikeistä voidaan steriloida jo nuorella iällä. Jos eläinlääkäri määrää lemmikillesi lääkityksen, voit aina pyytää häntä näyttämään kuinka lääkitys annetaan.

Lemmikki tuottaa aina kustannuksia ja eläinlääkärilaskut ovat niistä suurimpia. Lemmikilläsi saattaa olla vakuutus, joka auttaa kuluissa, mutta voit myös rohkeasti keskustella eläinlääkärin kanssa taloustilanteestasi. Eläinlääkärit ovat yleensä varsin joustavia, esimerkiksi osamaksut onnistuvat yleensä helposti. Vaihtoehtoisten toimenpiteiden mahdollisuudesta kannattaa aina kysyä.

Käynnin jälkeen

Kun tapaaminen on takanapäin, muista palkita lemmikkisi makupaloilla, huomiolla ja leikillä. Tämä auttaa niitä rauhoittumaan, rentoutumaan ja muistamaan eläinlääkärikäynnistä myös mukavan palkinnon.

Comments

Related Post