Vanheneva lemmikki — pieni opas hyvään huolenpitoon

Vanheneva lemmikki — pieni opas hyvään huolenpitoon

Vanheneva lemmikki tarvitsee erilaista huolenpitoa kuin nuoremmat vertaisensa niin ruokavalion, liikunnan kuin terveydenhuollon suhteen. Vanheneminen ei ole sairaus, mutta se voi tuoda tullessaan terveysongelmia. Perintötekijät, ravinto ja ympäristö vaikuttavat kaikki siihen, kuinka nopeasti ikääntymisen merkit lemmikissäsi näkyvät.

Vanheneva koirasi tai kissasi saa suurella todennäköisyydellä nivelreuman oireita, jotka hidastavat niitä ja estävät niitä liikkumasta yhtä usein tai aktiivisesti kuin aiemmin. Nouseminen ja mukavan asennon löytäminen voivat käydä hankaliksi. Portaissa kulkeminen saattaa muuttua lemmikeille epämieluisaksi, autoon kipuaminen tai ikkunalaudalle hyppääminen jopa mahdottomaksi.

Hammasongelmat voivat johtaa jopa hampaiden irtoamiseen, kipuihin ja vähentyneeseen ruokahaluun. Suuhygieniaa voi parantaa harjaamalla lemmikin hampaita ja/tai tarjoamalla leukojen ja hampaiden kuntoa ylläpitäviä luita tai makupaloja.Lemmikkisi saattaa menettää painoaan myös sisäelinsairauksien vuoksi, mutta päinvastainenkin ongelma on yleinen. Ikääntyvä lemmikkisi saattaa tulla (vielä enemmän) sohvaperunaksi ja sen seurauksena kerryttää ylipainoa. Lihavuus on itsessään terveysongelma, mutta voi johtaa myös muun muassa iho- tai sydänongelmiin. Säännölliset, vuosittaiset eläinlääkärikäynnit ovat tärkeitä lemmikkisi terveyden varmistamiseksi. Eläinlääkäri voi auttaa sinua myös tasapainoisen, korkealaatuisen ruokavalion suunnittelussa, olipa tavoitteena sitten painonhallinta tai sairauden vaatima erityisruokavalio.

Liikunta auttaa painonhallinnassa sekä ylläpitämään lihasten ja nivelten terveyttä. Muista kuitenkin räätälöidä liikunta lemmikkisi voimien ja kykyjen mukaan. Jos kissasi on tottunut valjaisiin, se saattaa nauttia ulkoilusta lämpiminä päivinä. Sisätiloissa lelut ja erilaiset älypelit auttavat lemmikkiäsi viihtymään ja viettämään aikaa liikkuen.

Rampit ja askelmat auttavat lemmikkiäsi liikkumaan itsenäisemmin. Voit tarjota esimerkiksi lemmikillesi askelmat, jotta se pääsee yhä istuskelemaan ikkunalaudalle. Matot auttavat lemmikkiä löytämään jalansijaa ja etenkin nousemaan makuulta ylös. Anna lemmikillesi helppo pääsy myös veden ja ruuan ääreen sekä kissallesi hiekkalaatikolle. Voit asettaa hiekkalaatikoita useampaan huoneeseen. Jos mahdollista, hanki hiekkalaatikoita joissa on matalat reunat. Voi olla myös hyvä asettaa varmuuden vuoksi hiekkalaatikon ympärille esimerkiksi sanomalehtiä.

Yölamput auttavat lemmikkiäsi liikkumaan niiden näön heikentyessä. Sokea lemmikkisi arvostaa yhdenmukaisena säilyvää ympäristöä, joten pidä ainakin hiekkalaatikot sekä ruoka- ja juomakupit lemmikille tutussa paikassa. Älä nosta lemmikkiä syliisi varoittamatta, vaan kutsu niitä ensin. Kuurot lemmikkisi voit ottaa huomioon lähestymällä niitä edestäpäin. Ulkona ne kannattaa pitää lyhyessä hihnassa tai muutoin turvassa esimerkiksi autoilta.

Rutiinit ovat lemmikeille tärkeitä ylipäänsä, mutta korostetun tärkeitä ne ovat seniori-ikäiselle karvakaverillesi. Jotkut lemmikit haluavat lisää huomiota ja nauttivat entistä enemmän ihmisystävänsä seurasta. Pidä parhaasi mukaan kiinni rutiineista ja muista antaa lemmikillesi paljon rakkautta ja huolenpitoa. Nauti jokaisesta päivästä, jonka saat ystäväsi kanssa viettää!

Comments

Related Post