Lemmikin terveydenhoito: Silmät & korvat

Lemmikin terveydenhoito: Silmät & korvat

Vaikka karvakamusi käykin vuosittain eläinlääkärin tarkastuksessa, säännöllinen terveydenhoito kotona voi ennaltaehkäistä monet ongelmat — tai ainakin auttaa huomaamaan ne ajoissa! Jos mahdollista, totuta lemmikkisi käsittelyyn jo aivan pienenä, sillä se helpottaa kovasti täysikasvuisen kaverisi hoitamista tulevaisuudessa!

Silmien terveydenhoito

Säännöllinen silmien tarkastus on helppo ja nopea toimenpide. Tarkasta lemmikkisi silmät hyvässä valaistuksessa. Katseen tulisi olla tarkka ja silmien puhtaat ja kirkkaat, ilman punoitusta tai nesteen eritystä. Vedä varovasti silmän alapuolista ihoa. Sisäluomen tulisi olla vaaleanpunainen, ei punainen eikä valkoinen.

Seuraavat voivat olla merkkejä terveysongelmista, joten tarkkaile erityisesti niitä:

 • Vuoto tai rähmä
 • Haavaumat
 • Punainen tai valkoinen sisäluomi
 • Silmien siristely tai ummistelu
 • Sumuinen katse
 • Kolmannen silmäluomen (ns. vilkkuluomen) näkyminen
 • Erikokoiset pupillit

Jos ongelmat jatkuvat tai pahenevat, on hyvä ottaa yhteys eläinlääkäriin. Joskus myös lemmikkisi käytös ja kehonkieli voi kertoa ongelmista. Hierooko lemmikki silmiään? Ummistavatko ne silmiään useammin kuin yleensä? Nämä voivat kertoa ärtyneistä silmistä.

Terveiden silmien hoito on nopea toimenpide. Voit pyyhkiä silmät hellästi vedellä kostutetulla pumpulilla alkaen silmäkulmasta silmästä poispäin. Älä käytä saippuaa tai muitakaan aineita, jotka saattavat ärsyttää silmiä. Joskus pitkäturkkiset karvaturrit kärsivät pitkistä karvoistaan niiden raapiessa silmiä. Silloin voi olla tarpeen trimmata karvat silmien ympäriltä. Ole varovainen tätä tehdessäsi!

Koiranomistajat, varoitus teille: hännänheiluttajasi saattaa rakastaa pään pitämistä ikkunan ulkopuolella ajellessanne autolla. Se voi kuitenkin johtaa ongelmiin. Tuuli voi kuivattaa karvaturrisi silmiä ja mahdolliset ötökät tai pienhiukkaset voivat johtaa silmätulehdukseen, -vammaan tai kipuihin.

Korvien terveydenhoito

Säännöllinen perushuolto on helppoa ja jo korvien pitäminen puhtaana saattaa ehkäistä monia ongelmia. Varsinkin luppakorvaiset koirat ovat herkkiä loisille, bakteeri- ja hiivatulehduksille.

Jos lemmikkisi sisäkorvat vaikuttavat likaisilta, voit puhdistaa ne pumpulilla. Voit käyttää vettä, tarkoitukseen erikseen sopivaa ainetta tai esimerkiksi hydroperoxidia. Sisäkorvan iho on herkkää ja ohutta, joten muista olla varovainen äläkä tee tätä liian usein. Älä koskaan työnnä mitään lemmikkisi korvakäytävään! Jos koirasi nauttii uimisesta, ole erityisen huolellinen kuivatessasi sen korvia. Korvan sisään jäänyt vesi saattaa johtaa kipuihin ja tulehduksiin.

Seuraavat saattavat olla merkkejä ongelmista. Jos näitä ilmenee, soitto eläinlääkärille saattaa olla tarpeen:

 • Eritteet korvasta
 • Pahat hajut
 • Punoitus
 • Turvotus
 • Suuri määrä (tummanväristä) vaikkua

Näiden lisäksi lemmikkisi käytös ja kehonkieli voi kertoa ongelmista. Tarkkaile mahdollisia muutoksia lemmikkisi käytöksessä. Pään nojaaminen toiselle sivulle, herkkyys korvien alueella, raapiminen tai pään ravistaminen saattavat vihjata tulehduksista, hematoomasta, loisista tai korvakivuista. Yleisin hoitokeino näihin on silmätipat. Eläinlääkäri tai apteekin henkilökunta opettaa sinulle mielellään, miten tipat annetaan. Muista käyttää kuuri loppuun, vaikka lemmikkisi tilanne tuntuisi paranevan jo aikaisemmin.

Jos jokin lemmikkisi terveydessä huolettaa sinua, vaikka huolesi saattaisi tuntua mitättömältä, on aina hyvä idea ottaa yhteys eläinlääkäriin. Eläinlääkäri on sinua ja lemmikkiäsi varten ja soitto osoittaa vain, että haluat pitää parasta huolta eläinystävästäsi!

Comments

Related Post