Lemmikin terveydenhoito: Lemmikin ihonhoito

Lemmikin terveydenhoito: Lemmikin ihonhoito

Raapimista, kutitusta ja haavojen nuolemista yötä päivää? Jep, kuulostaa siltä, että tassukkallasi on iho-ongelmia. Ärtyneeseen ihoon voi löytyä monia syitä, mutta onneksi lemmikin terveydenhoito sisältää monia keinoja ja tapoja helpottaa eläinystävän oloa.

Kun eläinlääkäri yrittää selvittää lemmikkisi iho-ongelmien syytä, hän tarvitsee tietoa lemmikkisi ruokavaliosta, aktiviteeteista, sairaushistoriasta ja ympäristöstä. Näihin kysymyksiin kannattaa varautua etukäteen.

Kissasi tai koirasi on saattanut luonnossa liikkuessaan törmätä kasvillisuuteen, joka on aiheuttanut allergisen reaktion. Paksuturkkisten koirien ihon läheisyyteen jää joskus kosteutta, joka tarjoaa mainion kasvuympäristön bakteereilla. Kesäaikaan kissat ja koirat saattavat myös päätyä punkkien tai kirppujen ruokalistalle. Näitä öttiäisiä vastaan on onneksi paljon valmisteita. Eläinkaupan tai apteekin henkilökunta sekä eläinlääkäri auttavat sinua mielellään löytämään lemmikillesi parhaiten sopivan tuotteen.

Ruokavalio on erittäin suuri ja tärkeä osa lemmikkisi yleistä hyvinvointia. Parhaimmatkin tuotemerkit saattavat käyttää tuotteissaan sellaisia ainesosia, joita lemmikkisi elimistö ei siedä. Lihansyöjänä nelijalkainen ystäväsi tarvitsee proteiinipitoista ruokaa – ja kyseisen proteiinin tulee olla hyvälaatuista. Jotkut lemmikinomistajat ovat siirtyneet kokonaan tai pääasiassa raakaruokintaan. Tämä voi olla tutkimisen arvoinen vaihtoehto, mutta muista tutkia asiaa tarkasti ennen suuria muutoksia. Voit myös harkita lisäravinteiden, kuten omega-3-rasvahappojen, lisäämistä lemmikkisi ruokavalioon. Hyvälaatuiset rasvat auttavat lemmikkisi turkkia pysymään kiiltävänä ja terveenä.

Iho- ja turkkiongelmat voivat johtua myös bakteeri-, sieni- tai hiivatulehduksesta. Ne aiheuttavat muun muassa kaljuja läikkiä, ihon ärtymystä ja pahaa hajua. Ne kaikki voivat provosoida lemmikkiäsi puremaan ja raapimaan ihoa sekä nuolemaan haavoja, mikä ennestään hidastaa paranemista. Hoitokeinoina ovat yleensä paikalliset tai suun kautta annettavat lääkkeet, kuten antibiootit, antihistamiinit ja kortisoni.

Aivan kuten me ihmisetkin, myös lemmikkisi voi olla allerginen jollekin ympäristössään. Ruoka-aineet, siitepöly, lääkkeet, kasvit, home… Nämä ja kymmenet muut voivat olla mahdollisia allergeeneja. Ihon raapimanäytteet sekä verikokeet ovat eläinlääkärin käyttämiä metodeja allergeenien selvittämiseen. Vaikka parannuskeinoa allergiaan ei olekaan, voi oireita helpottaa välttämättä lemmikkisi kontaktia allergian aiheuttajaan. Hypoallergeeniset ruuat, voiteet, kylvyt ja shampoot voivat rauhoittaa lemmikkisi ihoa ja saada sen voimaan paremmin.

Viimeisenä, muttei vähäisimpänä, kannattaa huomioida myös psykologinen puoli. Entä jos lemmikkisi raapiminen ja nuoleminen ovatkin merkki ahdistuneisuudesta tai tylsyydestä? Pitkäaikainen yksinolo tai suljetussa tilassa oleminen saattavat stressata lemmikkiäsi ja stressi voi purkautua epäterveenä raapimisena. Useimmiten lemmikkisi keskittyy kehon osiin, joihin se ulottuu helposti, kuten eturaajoihin. Jatkuva sykli, jossa iho rikkoutuu, paranee ja rikkoutuu taas, aiheuttaa tulehduksia ja saattaa jopa arpeuttaa ihoa.

Jos jokin lemmikkisi terveydessä huolettaa sinua, vaikka huolesi saattaisi tuntua mitättömältä, on aina hyvä idea ottaa yhteys eläinlääkäriin. Eläinlääkäri on sinua ja lemmikkiäsi varten ja soitto osoittaa vain, että haluat pitää parasta huolta eläinystävästäsi!

Comments

Related Post