Lemmikin terveydenhoito: Turkin kunnossapito

Lemmikin terveydenhoito: Turkin kunnossapito

Turkin kunnossapito on tärkeä osa lemmikkisi yleistä hyvinvointia ja terveyttä, etenkin jos ne ovat pitkäkarvaista tai tiheäturkkista rotua. Onneksi suurin osa lemmikeistä aidosti nauttii harjaushetkinä saamastaan huomiosta! Jos mahdollista, totuta lemmikkisi näihin harjaushetkiin jo aivan pienestä pitäen, jolloin ne oppivat nopeasti ensin kestämään ja myöhemmin jopa nauttimaan yhteisistä hetkistänne. Alussa kannattaa pitää harjaushetket lyhyinä ja tarjota lemmikillesi paljon kehuja ja makupaloja.

Karvaisen kaverisi turkin pituus ja tyyppi ratkaisee, kuinka paljon harjausta ja huolenpitoa se tarvitsee. Pitkät karvat menevät useammin takkuun, joten ne olisi hyvä harjata parin päivän välein. Jos lemmikkisi turkki on likainen tai haiseva, voi kylpy olla tarpeen. Muista käyttää erikseen lemmikeille tarkoitettua shampoota. Turkin yksittäisten kohtien puhdistamisessa voit käyttää myös kuivashampoota (maissitärkkelys ja vauvatalkki toimivat hyvin!) kylvyn sijasta.

Harjaushansikas on hyvä lyhytturkkiselle lemmikille. Muovinyppylät keräävät irtokarvat ja samalla hierovat lemmikkisi ihoa. Pitkäturkkiset lemmikit tarvitsevat kamman, jossa on pidemmät, joustavat harjakset. Paksu- ja pehmeäturkkiset kissat ja koirat ovat erityisen alttiita takkupesäkkeille. Jos niitä ei hoideta, ne voivat usein kivuliaasti kiristää ihoa. Ainoa tapa ennaltaehkäistä takkuja on säännöllinen harjaaminen. Jos takku kuitenkin on jo syntynyt, älä yritä leikata sitä pois! Lemmikin iho on ohut ja yksikin väärä liike saksien kanssa voi synnyttää paljon vahinkoa. Käytä sen sijaan lemmikeille tarkoitettua hoitoainetta ja selvitä takku käsin. Kun takku on selvinnyt, voit kammata sen läpi varovasti.

Kovakouraiset otteet ja väärät tekniikat voivat aiheuttaa paljon vahinkoa ja katkoa, vetää ja takkuistaa turkkia entisestään. Siksi harjaushetkissä on hyvä säilyä rauhallisena ja kärsivällisenä, keskittymällä yhteen osioon kerrallaan. Selvitä ensin aluskarva, jos koirallasi on sellainen. Joidenkin rotujen omaamat pitkät ja hennot turkit voi esimerkiksi letittää tai sitoa kiinni käsittelyn helpottamiseksi. Vaikka lähes päivittäinen harjaushetki saattaa kuulostaa aikaavievältä tai vaivalloiselta, ei sen tarvitse olla sitä. Harjauksesta tulee nopeasti osa sinun ja lemmikkisi rutiinia, jonka voit suorittaa vaikkapa TV:tä katsellessa, puhelimessa jutellessa tai samalla kun autat jälkikasvuasi heidän kotiläksyissään.

Comments

Related Post