Mitä tehdä kun ilotulitteet pelottavat lemmikkiä?

Mitä tehdä kun ilotulitteet pelottavat lemmikkiä?

Ilotulitteet ovat näyttäviä, värikkäitä — ja meluisia. Eläinystäville ihmisten ilotulitteiden siivittämä juhlinta on usein ahdistava ja pelottava kokemus. Onneksi lemmikin auttamiseen on muutamia keinoja.

Voit totuttaa lemmikkisi ilotulitteiden ääniin, kun aloitat siedätyksen riittävän pitkällä varoitusajalla ja kärsivällisyydellä. Voit esimerkiksi soittaa Youtubesta ilotulitteiden ääniä ja nostaa äänen tasoa päivä kerrallaan. Kun lemmikkisi suhtautuu ääneen välinpitämättömästi, palkitse se rapsutuksella tai herkulla. Lopulta se tottuu suurempaankin äänenvoimakkuuteen.

Eläinlääkäriltä voit kysyä kaverillesi avuksi rauhoittavia lääkkeitä ja kissoille on saatavilla ahdistusta helpottavia feromonihaihduttimia. Niidenkin käyttö on aloitettava hyvissä ajoin. TV:n ja radion taustaäänet sekä leikit ja herkut voivat myös viedä lemmikkisi huomion pois pelottavista äänistä.

Turvallisuus ennen muuta

Karvakamusi pelosta ei kannata tehdä numeroa. Jos lemmikki tulee luoksesi, voit toki silittää sitä, mutta paijaamalla ja halailemalla viestit vain, että pelkoon todella on syytä. Varsinkin kissat tuntevat olonsa turvallisemmaksi piilopaikassaan, joten anna niiden vetäytyä omiin oloihinsa. Huomoi, että kissat voivat myös raapia yrittäessään paeta.

Taustalla oleva televisio tai radio voivat vaimentaa ulkoa tulevia ääniä. Voit myös ohjata ystäväsi huomion toisaalle leikkien ja herkkujen avulla. Varmista, että ikkunat ja ovet on suljettu. Mutta jos kaikesta huolimatta kaverisi pääsee karkaamaan, toivottavasti olet jo aikapäiviä sitten hankkinut sille mikrosirun. Se nimittäin auttaa huimasti lemmikin saamisessa takaisin kotiin.

Tähtisädetikut, kynttilät ja valotikut

Vaikkeivat ilotulituksia olekaan, tähtisädetikut, kynttilät ja valotikut ovat osa monien juhlintaa ja tunnelman luontia. Niidenkin kanssa pitää olla varovainen.

Tähtisädetikut Näiden käyttö sisätiloissa on muutoinkin kyseenalaista, mutta erityisen kyseenalaista se on lemmikkien seurassa. Sähisevä ääni ja kirkas valo voivat todella säikäyttää eläinystäväsi. Olethan myös varovainen palaneen, mutta vielä tulikuuman tikun kanssa.

Kynttilät Lepattava liekki vetää puoleensa etenkin uteliaita kissoja, jotka saattavat saada palkakseen kärähtäneet viiksikarvat tai palaneen tassun. Lemmikkisi voi myös yksinkertaisesti kävellä liian läheltä kynttilää tai kaataa sen. Elävän tulen kanssa on oltava tarkkana jatkuvasti. Fiksua voi olla myös suojata kynttilä esimerkiksi lyhdyn sisään. Sähkökynttilät ovat toki turvallisin ratkaisu.

Valotikut Tikut valmistetaan pehmeästä, joustavasta muovista, joten se on helppo purra rikki. Tikun sisällä oleva, pimeässä hohtava öljymäinen neste maistuu todella pahalle. Jo pieni määrä lisää lemmikkisi syljeneritystä ja saattaa ärsyttää nelijalkaisesi turkkia, ihoa ja silmiä.

Jos ainetta joutuu suuhun, voit tarjota lemmikillesi herkkuja tai märkäruokaa, joka vie pois pahaa makua. Turkista, iholta ja silmistä aine lähtee vedellä. Pimeässä kylpyhuoneessa näet, missä ainetta vielä hohtaa!

Kaverisi pitäisi selvitä koettelemuksestaan muutamassa minuutissa. Jos niin ei käy, soita eläinlääkärille.

Comments

Related Post