Kuuluisat koirat ja viimeiset leposijat

Kuuluisat koirat ja viimeiset leposijat

English speakers, the original article (with pictures!) is here at Atlas Obscura.

Vaikka lemmikkieläinten hautausmaita löytyy meiltäkin, harvan karvaturrin hautapaikasta tulee kuitenkaan turistikohde. Seuraavassa esittelemme muutamat läntisen maailman pääasiassa viihdemaailmasta kuuluisat koirat hautapaikkoineen. Laitahan matkavinkit korvan taa! Valokuvilla maustettu alkuperäinen artikkeli löytyy täältä.

Rin Tin Tin

Vuonna 1899 avattu Cimetière des Chiens, vapaasti kääntäen Koirien hautausmaa, on Euroopan vanhin lemmikkieläinten hautausmaa. Koirapatsailla koristeltujen hautakivien ja koirankopin näköisten mausoleumien keskellä on myös Rin Tin Tinin hautapaikka. Maailmankuulu saksanpaimenkoira esiintyi liki 30 Hollywood-filmissä ja oli suuri syy koko rodun suosion nousulle. Hollywood-urastaan huolimatta Rin Tin Tin haudattiin Ranskaan, josta se alunperin löydettiin ja pelastettiin Ensimmäisen Maailmansodan melskeistä.

Laika

Laika oli ensimmäinen koira avaruudessa eikä se koskaan palannut matkaltaan takaisin kotiplaneetalle. Laikaa kuitenkin muistetaan osana isompaa Ensimmäisessä Maailmansodassa palvelleiden koirien muistomerkkiä. Muistomerkki sijaitsee Yhdysvaltojen vanhimmalla, New Yorkissa sijaitsevalla Hartsdalen lemmikkihautausmaalla. Vuonna 1896 avautuneella hautausmaalla lepää yli 80,000 eläintä ja jopa muutamia ihmisiä. Muistomerkki sijaitsee hautausmaan keskellä.

Toto

Ihmemaa Ozin Dorothy sen sanoi: “emme taida olla enää Kansasissa, Toto.” Toton alkuperäinen hautapaikka sai tehdä tilaa tietyömaalle vuonna 1958. Useita vuosia myöhemmin Toton fanit kampanjoivat Toton hautamuistomerkin rakentamisen puolesta. Sellaisen Toto lopulta sai Hollywood Forever -hautausmaalle Los Angelesissa. Jopa Ihmemaa Ozin alkuperäisen kirjoittajan L. Frank Baumin pojanpojanpoika kunnioitti muistomerkin julkistustilaisuutta läsnäolollaan.

Boomer

Boomerista tuli sankari, kun se pelasti Makandan kaupungin raiteiltaan syöksyneeltä junalta vuonna 1859. Tarinan mukaan Boomer juoksi junaraiteiden vierellä, kunnes juna yhtäkkiä syttyi tuleen. Boomer yritti ilmeisesti pissata tulipaloon sammuttaakseen sen, mutta tämä sankariteko johti Boomerin kuolemaan. Korkealentoinen tarina ei ehkä ole kaikilta osin totta, mutta se joka tapauksessa inspiroi kaupunkilaisia pystyttämään Boomerille oman muistomerkin.

Greyfriars Bobby

Tämän skyenterrierin hautakivi kehoittaa Bobbyn uskollisuuden ja omistautuneisuuden olevan opiksi meille kaikille. Tarinan mukaan Bobby istui vartiossa isäntänsä haudalla 14 vuoden ajan. Tämä uskollisuus ja omistautuneisuus sai legendaarisen maineen ja kun Bobby lopulta kuoli tammikuussa 1872, se haudattiin Greyfriarsin kirkkomaalle melko lähelle isäntänsä hautaa. Lämminhenkinen tarina on inspiroinut monia pop-kulttuuriteoksia kirjoista elokuviin ja tv-sarjan jaksoihin. Tarina ei kuitenkaan ole välttämättä totta. Alkuperäinen Bobby saattoi nimittäin olla vain kulkukoira, joka keksi kirkkomaalla kärkkymisen johtavan usein makupaloihin empaattisilta ohikulkijoilta.

Kyläkoira Brownie

Browniella ei ollut omistajaa, mutta sitä rakastivat kaikki. Suuri, ruskeaturkkinen koira asui Daytona Beachin Beach Streetillä 15 vuotta, mutta tuli tunnetuksi kotikaupunkinsa ulkopuolellakin. Paikalliset Beach Streetin kauppiaat ja turistit lahjoittivat rahaa Brownien pitämiseksi hyvässä ruuassa ja terveenä. Pankkiin perustettiin Brownielle jopa oma tili, jonka varoilla katettiin Brownien ruuat ja terveydenhoito. Joka vuosi kaupunkilaiset maksoivat Brownien koiraveron ja Brownien rekisterinumeroksi valittiin aina #1. Se kertoi Brownien asemasta kaupungin hyvän tahdon lähettiläänä, Brownien kuoltua Halloweenina 1954 15-vuotiaana, koko kaupunki suri koiraystäväänsä. Hautajaisiin osallistui 75 ihmistä ja muistopuheen piti itse pormestari.

Ihmekoira Rex

Clara Glenin lemmikkieläinten hautausmaa sijaitsee New Jerseyssä. Sen perusti vuonna 1918 perusti aviopari omien lemmikkiensä muistoksi. Nykyään siellä on jo tuhansia lemmikkejä. Moni Atlantic Cityssä esiintynyt julkkis hautasi eläinystävänsä tänne. Yksi viimeisen leposijansa täältä löytäneistä oli Ihmekoira Rex (Rex the Wonder Dog), joka vietti koko elämänsä tien päällä. Rex oli Atlantic Cityn nähtävyys 1930-1940-luvuilla. Monet todistivat Rexin esimerkiksi vesihiihtämässä! Yksi huomiotaherättävimmistä hautakivistä kuuluu Paradiddle Benille, jonka hautakiveen on muun muassa kaiverrettu teatterimaailmasta tutut komedian ja tragedian naamiot. Lemmikkien hautajaiset saattoivat olla Clara Glenissä hyvinkin suureellisia. Juttujen mukaan eräänkin Atlantic Cityn baarimikon koiran hautajaisiin saapui vieraita peräti 20 limusiinilla.

Comments

Related Post